Checklista

Inför min resa var det en hel del som skulle fixas och det var ganska svårt att veta exakt vad som skulle göras och vad man borde packa, jag försökte googla och kolla runt på en del bloggar men hittade inte så mycket bra så för er som i framtiden råkar trilla in på den här bloggen av samma skäl tänkte jag skriva en liten checklista för utbytesstudier i USA. 
 
Visum, för att få studera i USA krävs det ett visum som utfärdas av amerikanska amabssaden i Stockholm och för att få visum är det en hel del saker som du måste ordna:
  • DS-2019 är den blankett som du kommer få skickad till dig av ditt värduniversitet i USA och den behöver du innan du kan göra något annat för att få ditt visum. På din DS-2019 kommer nämligen ditt SEVIS nummer att finnas vilket krävs för att kunna boka tid för intervju på ambassaden i Stockholm. 
  • DS-160. När du har fått ditt DS-2019 ska du så snabbt som möjligt boka tid på ambassaden, gå in på deras hemsida och välj non immigrant visas och apply for visa. DS-160 är en online blankett som du ska fylla i och som tar ungefär en timme. Tänk på att ha ditt pass och din DS-2019 framme då du ska utgå från de uppgifter som framgår där och var noga med att alla uppgifter blir rätt, om du gör fel upptäcks det inte förrän vid intervjun i Stockholm och sedan måste du göra om allt igen. När du har fyllt i blanketten så ska du skriva ut bekräftelsen med din kod på så tänk på att ha tillgång till en skrivare när du fyller i DS-160. 
  • Boka tid för intervjuNär du har fyllt i DS-160 får du en kod som du kan använda för att logga in på ambassadens tidssystem och där kan du boka en tid för din intervju. Efter att du har bokat borde du även gå in och kolla ibland då det kan dyka upp nya tider på grund av avbokningar, du har alltså möjligheten att boka om din tid. Kom ihåg att även skriva ut sidan med bekräftelsen på din bokningskod och tid. 
  • Betala visumavgiftendet viktiga här är att du inte kan betala den över internet utan du behöver gå till din bank och be dem betala och sedan få ett kvitto med bankens stämpel på. 
  • Foto av samma sort som fotot du har till ditt pass, det ska vara i färg och mot en vit bakgrund så du kan antingen gå till en fotoautomat eller till en professionell fotograf, kolla exemplen på bra/dåliga foton på ambassadens hemsida. 
  • Personbevis från skatteverket, ring skatteverket och säg att du behöver det till din visumansökan så skickar de med post till dig. Du kan inte beställa det över internet utan måste ringa. (kom ihåg att det ska vara på engelska)
  • Returkuvert,går bra att fixa på postens hemsida. Det finns en länk på ambassadens checklista också som är bra att använda. Vikten är 100 g för ett pass och de vill helst ha c5-kuvert. Detta är till för att du lämnar ditt pass på ambassaden efter din intervju och de behöver ett kuvert med betalt porto för att skicka tillbaka ditt pass med ditt nya visum i. 
  • Intervjun, till ambassaden i Stockholm behöver du sedan ha med dig följande:
  1. Kvitto från din bank med stämpel för betalningen av visumavgifter
  2. DS-2019
  3. Kvitto för betalning av SEVIS-avgiften, de betalar du till department of homeland security i USA. Här går det dock bra med ett internetkvitto så du kan fixa det hemma och behöver inte gå till din bank. 
  4. Intyg om din finansiella status. Det ska både vara intyg från CSN samt ett intyg från din bank om det samlade värdet du har hos dom, banken har mallar för det så du behöver bara gå dit och säga att du behöver ett intyg till visumansökan för USA. Det är även bra om du tar med intyg om stipendium eller liknande.
Angående själva besöket på ambassaden så går det till såhär:
Du anländer till den tid du har bokat, du behöver inte komma långt innan då din tidsbokning endast är den tid då du ska befinna dig på ambassaden, inte din faktiska tid för intervju. Sedan får du stå i kö utanför för att komma in till huset med säkerhetskontrollen, det är som en flygplats säkerhetskontroll och du får inte ta med dig någon elektronisk utrustning in på ambassaden så du tvingas lämna mobil och sådant i det huset. För mig tog köandet ungefär 40-50 min, för min kompis tog det 2 timmar så det varierar (amerikanske medborgare får alltid gå före kön). Men tänk på att inte ha med dig typ en resväska eller större baggage till ambassaden då de måste kolla igenom allt. Sedan får du gå vidare till själva ambassaden. Där blir du visad till en disk där du lämnar dina papper och ditt pass, sedan får du sitta ner och vänta på att bli kallad. Jag väntade ungefär 20 min sedan blev jag kallad och fick lämna mina fingeravtryck på en elektronisk maskin och gå och sätta mig igen. Väntade ytterligare 20-30 min och blev kallad igen, fick då svara på två frågor: När tar du examen här i Sverige? Hur länge ska du vara i USA? Det var själva "intervjun", sedan sa handläggaren att då skickar jag visumet och ditt pass inom en vecka. Så de talar om direkt om du får visum eller inte. 
 
CSN kan du söka när som helst. Till intervjun på ambassaden i Stockholm går det bra att ha med det generella intyget som visar att utbildningen generellt ger rätt till studiemedel men det är lika bra att ha det riktiga CSN beslutet klart. Ansökan är inte så svår och du kan få bra svar på CSN:s hemsida, där kan du även se hur mycket pengar generellt ett visst land ger. Det enda som jag behövde göra förutom att fylla i uppgifterna i formuläret var att bifoga en kopia av studieschemat för utlandsterminen, det räcker med ett allmänt schema för när skolan börjar, slutar och när proven och liknande är. Angående CSN så kan du även göra ändringar i din anmälan om det uppkommer oförutsedda utgifter eller liknande efter att du har fått ditt beslut från CSN, det gör du ganska enkelt på deras hemsida via mina sidor. Jag sökte tex. extra pengar för försäkring och fick 3000 kr till förutom det jag redan hade fått av CSN. 
 
Försäkring har du via kammarkollegiet så det borde räcka sedan erbjuder CSN någon extra försäkring cokså som man kan titta på. Jag valde dock att bara ha kammarkollegiets då den är väldigt täckande samt på grund av   att jag var tvungen att köpa försäkringen som mitt värduniversitet erbjuder sina studenter. 
 
Kurser det är bra om du ordnar med kurser innan du anländer till USA, jag lyckades registrera mig via min skolas websida för studenter men jag vet att vissa av mina vänner här på UNCP inte kunde göra det. Tänk bara på om du lyckas registrera dig för kurser att det kanske inte alltid blir samma kurser när du anländer till ditt universitet, det kan alltid vara något som har ändrats och att du därför måste välja om vissa kurser. Det är väldigt viktigt att du diskuterar ditt kursval med din studievägledare innan du väljer kurser definitivt, du måste ändå kunna tillgodoräkna dig dom när du är hemma i Sverige igen. Ett tips när du söker kurser är att leta kurser som motsvara de kurser du skulle läst om du stannat kvar i Umeå i stället för att åka på en utbytestermin/-år. Åker du utomlands under en så kallad fri termin är du inte begränsad till något speciellt ämne eller nivå, men ditt kursval bör ändå diskuteras med en studie- eller programvägledare.
 
Tänk även på när det gäller kurser att du alltid kan prata med department chair på universitetet om du vill läsa någon kurs där du inte har behörighet eftersom du inte har läst alla förkurser, de kan då ge undantag till dig och lägga in dig på kursen ändå om de tycker att du kan visa upp något från ditt hemland som visar att du har de förkunskaper som krävs. Det kan t.ex. vara bevis på att du har läst vissa kurser. 
 
Internationellt körkort är en bra sak att fixa innna dina utlandsstudier också. Googla på det så kommer ni få fram sidor med länkar till de ställen i Sverige som har tillstånd att utfärda dessa. Ganska lätt att fixa faktiskt, man tar bara kopia av sitt körkort som två personer skriver under och intygar att det överenstämmer med originalet, skriver ut och fyller i ett formulär med namn och passuppgifter och sedan postar man det. Åh just ja, man ska även skicka med ett passliknande foto. Det kostar 250 kr och används som ett komplement till ditt körkort då olika länder/stater kan ha olika regler för om de godtar endast ditt svenska körkort. 
 
Så det var en liten sammanfattningen om stegen inför utlandsstudier, ska försöka sammanställa en checklista för packning senare också för saker som kan vara bra att tänka på. Och är det något annat ni undrar över så skriv en kommentar eller skicka ett mail! Puss och kram och hej då så länge! 

Kommentera här: